Cześć wszystkim, zmagam się z problemem od wielu dni i przeczytałem setki stron informacji, ale nie udało mi się osiągnąć rezultatu. Mam problem z bogatą mieszanką w moim Fiestie 1.0 ecoboost z 2017 roku. Pojazd pracuje płynnie podczas zimnego startu, AFR waha się między 14,5 - 14,7, podczas gdy w pętli zamkniętej. Jednak gdy pojazd osiąga temperaturę roboczą (~100 C), przechodzi w pętlę otwartą i utyka w stanie Open Loop - Fault. AFR od teraz dochodzi do liczb takich jak 10,5 - 11. Nie ma problemu w działaniu pojazdu, ale jest bardzo bogato i czuję zapach benzyny z oleju silnikowego.
Korekta długoterminowa paliwa wynosi -25%
Mam kod P2196
Myśląc, że zawór odpowietrzający może być problemem, anulowałem przewód podciśnienia, ale nic się nie zmieniło. Ponieważ widzę dane z czujników temperatury i czujników O2 za pośrednictwem OBD, zakładam, że działają. Mój pojazd ma tylko 64 tys. km
Jeśli ktoś ma jakieś rady, byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Korekta długoterminowa paliwa wynosi -25%
Mam kod P2196
Myśląc, że zawór odpowietrzający może być problemem, anulowałem przewód podciśnienia, ale nic się nie zmieniło. Ponieważ widzę dane z czujników temperatury i czujników O2 za pośrednictwem OBD, zakładam, że działają. Mój pojazd ma tylko 64 tys. km
Jeśli ktoś ma jakieś rady, byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam