Fiesta ST Forums banner

Olej do ST

24K views 11 replies 11 participants last post by  Darran  
#1 ·
Wygląda na to, że niektórzy używają 5w30 w przeciwieństwie do 5w20. Zwykle używam oleju Millers (nanodeive CFS w moim starym subaru sti), więc każda rada jest mile widziana.

#3 ·
Spotkałem dzisiaj właściciela ST, który używa tego oleju w swoim Fiescie, czy ktoś jeszcze go używa?

Wygląda na to, że niektórzy używają 5w30 w przeciwieństwie do 5w20. Zwykle używam oleju Millers (nanodeive CFS w moim starym subaru sti), więc każda rada jest mile widziana.
FJRS używał 5w30, kiedy był serwisowany w zeszłym tygodniu. Nie potrafię powiedzieć Ci marki

Jest jeden lub dwa wątki na ten temat, w rzeczywistości jest ich wiele 😁, pobaw się z funkcją wyszukiwania lub rzuć okiem w tej sekcji Mk7 Serwis i konserwacja

#5 ·
Definitywne to 5w 30, zostało to zaktualizowane kilka lat temu dla ST, ale wydaje się, że nie zostało to przekazane odpowiednio do warsztatów. Mój warsztat używałby również 5w 20, chyba że bym to określił.
Gdzieś jest wątek z członkiem, który pracuje/pracował na linii produkcyjnej Forda, potwierdził 5w 30 od pierwszego napełnienia.

Używałem 5w 30 przez ostatnie 4 lata posiadania, działał idealnie na i poza torem w tym czasie i wciąż działa dobrze (na torze) z nowym właścicielem.

#8 · (Edited)
Spotkałem dzisiaj właściciela ST, który używa tego oleju w swoim Fiescie, czy ktoś jeszcze go używa?

Wygląda na to, że niektórzy używają 5w30 w przeciwieństwie do 5w20. Zazwyczaj używam oleju Millers (nanodeive CFS w moim starym subaru sti), więc każda rada mile widziana.
Nie wydaje się, aby istniała w tej kwestii ostateczna opinia. 5w/20 vs 5w/30. Główny dealer Forda (właściciel) zawsze wlewa 5/20 do mojego.
Zawsze używałem 5w20. Dostaje 2 wymiany oleju w roku. 30 tys. w moim posiadaniu i jak dotąd bez problemów.
Gość stąd pracował kiedyś w fabryce silników, gdzie budowano te silniki, potwierdził, że Ford zmienił olej z 5w20 na 5w30 ze względu na problemy z NVH, przeczytaj wątek z tego postu:

Używałem Castrol 5w20 E przez kilka lat, po przeczytaniu postu Layer Cakes zmieniłem na Castrol Magnatec Professional A5 5w30, wypróbowałem Shell Helix 5w30 AF, co sprawiło, że silnik brzmiał nieco głośniej, więc trwało to tylko kilka dni. Teraz używam Millers XF Premium LSPI 5w30, podobno Low Speed Pre Ignition (LSPI) to problem z tymi silnikami, więc będę się tego trzymał w dającej się przewidzieć przyszłości, nie jestem pewien, czy to placebo, ale silnik wydaje się najcichszy od czasu przejścia na LSPI.

#10 ·
Facet na tym forum pracował kiedyś w fabryce silników, gdzie te silniki były budowane, potwierdził, że Ford zmienił olej z 5w20 na 5w30 z powodu problemów NVH, przeczytaj wątek z tego postu:

Używałem Castrol 5w20 E przez kilka lat, po przeczytaniu postu Layer Cakes zmieniłem na Castrol Magnatec Professional A5 5w30, wypróbowałem Shell Helix 5w30 AF, co sprawiło, że silnik brzmiał trochę głośniej, więc trwało to tylko kilka dni. Teraz używam Millers XF Premium LSPI 5w30, podobno Low Speed Pre Ignition (LSPI) to coś w tych silnikach, więc będę się tego trzymał w dającej się przewidzieć przyszłości, nie jestem pewien, czy to placebo, ale silnik wydaje się najcichszy od czasu używania LSPI.
Czy masz link do oleju Millers? Ten, którego szukam, wydaje się nie spełniać wymagań.