Wygląda na to, że niektórzy używają 5w30 w przeciwieństwie do 5w20. Zwykle używam oleju Millers (nanodeive CFS w moim starym subaru sti), więc każda rada jest mile widziana.
FJRS używał 5w30, kiedy był serwisowany w zeszłym tygodniu. Nie potrafię powiedzieć Ci markiSpotkałem dzisiaj właściciela ST, który używa tego oleju w swoim Fiescie, czy ktoś jeszcze go używa?
![]()
Signature Series 5W30 Synthetic Engine Oil
Engineered for enthusiasts seeking maximum protection and performance. Precision-formulated with cutting-edge technology and a longstanding devotion to making the world's best engine oil. The result: engine protection that blows the doors off the highest industry standards.• 50% more cleaning...www.oldhallperformance.com
Wygląda na to, że niektórzy używają 5w30 w przeciwieństwie do 5w20. Zwykle używam oleju Millers (nanodeive CFS w moim starym subaru sti), więc każda rada jest mile widziana.
Spotkałem dzisiaj właściciela ST, który używa tego oleju w swoim Fiescie, czy ktoś jeszcze go używa?
![]()
Signature Series 5W30 Synthetic Engine Oil
Engineered for enthusiasts seeking maximum protection and performance. Precision-formulated with cutting-edge technology and a longstanding devotion to making the world's best engine oil. The result: engine protection that blows the doors off the highest industry standards.• 50% more cleaning...www.oldhallperformance.com
Wygląda na to, że niektórzy używają 5w30 w przeciwieństwie do 5w20. Zazwyczaj używam oleju Millers (nanodeive CFS w moim starym subaru sti), więc każda rada mile widziana.
Nie wydaje się, aby istniała w tej kwestii ostateczna opinia. 5w/20 vs 5w/30. Główny dealer Forda (właściciel) zawsze wlewa 5/20 do mojego.
Gość stąd pracował kiedyś w fabryce silników, gdzie budowano te silniki, potwierdził, że Ford zmienił olej z 5w20 na 5w30 ze względu na problemy z NVH, przeczytaj wątek z tego postu:Zawsze używałem 5w20. Dostaje 2 wymiany oleju w roku. 30 tys. w moim posiadaniu i jak dotąd bez problemów.
Czy masz link do oleju Millers? Ten, którego szukam, wydaje się nie spełniać wymagań.Facet na tym forum pracował kiedyś w fabryce silników, gdzie te silniki były budowane, potwierdził, że Ford zmienił olej z 5w20 na 5w30 z powodu problemów NVH, przeczytaj wątek z tego postu:
![]()
Anyone running 5w40
Has it caused you any issues, getting my car serviced and they are using 5w40 as they say the 5w20 ford reccomend is just too thin if you drive it spiritly or its tuned. Just wondering if it quietens the engine down or causes any other issues. Cheers.www.fiestastoc.com
Używałem Castrol 5w20 E przez kilka lat, po przeczytaniu postu Layer Cakes zmieniłem na Castrol Magnatec Professional A5 5w30, wypróbowałem Shell Helix 5w30 AF, co sprawiło, że silnik brzmiał trochę głośniej, więc trwało to tylko kilka dni. Teraz używam Millers XF Premium LSPI 5w30, podobno Low Speed Pre Ignition (LSPI) to coś w tych silnikach, więc będę się tego trzymał w dającej się przewidzieć przyszłości, nie jestem pewien, czy to placebo, ale silnik wydaje się najcichszy od czasu używania LSPI.
Czy przeczytałeś post nr 8 powyżej?Instrukcja obsługi Forda podaje 5w20 i 5w30 jako alternatywę.
Zatem oba są w zasadzie poprawne według Forda.