Fiesta ST Forums banner

Pomoc z kodem lakieru

2 reading
16K views 13 replies 5 participants last post by  Peter Jeffery  
#1 ·
Hej,

Wczoraj zamieściłem post o odprysku od kamienia, ale jak zwykle mój post został przeniesiony do sekcji forum, do której dostęp wymaga opłaty, więc chciałem wiedzieć, czy ktoś wie, gdzie znajduje się kod lakieru na naklejce VIN.

Attachments

#5 ·
Mam nadzieję, że masz więcej szczęścia niż ja. Próbuję od miesięcy. Dealer powiedział, że dostaniemy zupełnie inny kolor. Dostawca farby powiedział, że możemy ją wymieszać, wymieszany zły kolor, a potem powiedział, że jeszcze nie ma go w bazie danych, więc jeśli masz szczęście, daj mi znać.
Cóż, kolego, po wielu poszukiwaniach i szukaniu w internecie, zgadnij co? Nie tylko znalazłem kod lakieru, ale także otrzymałem lakier od mojego lokalnego dealera Forda w warsztacie napraw powypadkowych.

Więc moja naklejka VIN pokazuje BH, co jest całkowicie błędne, zadzwoniłem do działu części i powiedzieli, że nie ma żadnego kodu lakieru. W każdym razie po szukaniu w Internecie znalazłem właściwy kod lakieru. Więc poszedłem do moich dealerów dzisiaj po południu, facet z warsztatu wyszedł i powiedział, że nie, to zdecydowanie BH, wszedł i wpisał do komputera i to nawet nie był kolor Forda. Powiedziałem mu, żeby wpisał FM i voila, pokazał się jako Ford Performance Blue 2018. Zaoferował, że zrobi mi tam i wtedy również FOC, więc poszedłem do Halfords, kupiłem patyczek podkładowy i lakier i zrobię to jutro. Dałem również kod do Halfords i będziesz mógł go dostać od nich jako zamówienie specjalne. Nie robią tego w sklepie.

#6 ·
Daj znać, jak ci idzie, kolego, i czy farba dokładnie pasuje. Mam na swoim malutką rysę (tylko około 0,5 cm na przednim nadkolu) i zastanawiam się, co zrobić, żeby się jej pozbyć! Kosztowałoby 90 funtów, żeby zlecić ponowne malowanie lokalnemu warsztatowi - w warsztacie Forda chcieli prawie 200 funtów! Jeśli FM to właściwy kod lakieru dla Performance Blue, kusi mnie, żeby poprosić Halfords o przygotowanie dla mnie partii i nałożenie jej samemu. Albo jest opcja Chipex, ale czytałem mieszane recenzje na jej temat..... :/

#7 ·
Daj znać, jak ci idzie, kolego, i czy farba pasuje idealnie. Mam małą rysę na swoim (tylko około 0,5 cm na przednim nadkolu) i zastanawiam się, co zrobić, żeby się jej pozbyć! Kosztowałoby 90 funtów, żeby oddać to do ponownego pomalowania u lokalnego warsztatu - w salonie Forda chcieli prawie 200 funtów! Jeśli FM to właściwy kod lakieru dla Performance Blue, kusi mnie, żeby poprosić Halfords o przygotowanie mi partii i nałożenie jej samemu. Albo jest opcja Chipex, ale czytałem mieszane recenzje na jej temat..... :/
Próbowałem tego wcześniej i to idealne dopasowanie, kolego, absolutnie idealne. Ale tak, FM to w 100% właściwy kod. Pokazuje Ford Performance Blue w dwóch wariantach (Ameryka Północna i Europejski), szczerze mówiąc, za cenę Chipex poszedłbym do Halfords lub do lokalnego dealera, tak jak ja, i zobaczył, czy ich warsztat blacharski przygotuje ci coś takiego jak mój.

#9 · (Edited by Moderator)
Cóż, przyznaję rację. Przeszukiwałem sieć za pomocą BH bezskutecznie i teraz wiem dlaczego. Wielkie dzięki Dangerousdriver77 za odkrycie właściwego kodu.
Cześć Dave,

Nie ma za co, kolego, jak mówiłem, natknąłem się na to przypadkiem. Znalazłem to na forum Ford Raptor w Stanach, potem serwis mieszania farb tam też to powiedział. Dopiero kiedy poszedłem do Forda i wpisali to do komputera, zostało to potwierdzone.

Nie mogę uwierzyć, że Ford umieścił zły kod na naklejce na progu drzwi.

W każdym razie, przynajmniej już go mamy...

#11 ·
Żeby dodać do tego, poszedłem dzisiaj do mojego lokalnego i bardzo doskonałego warsztatu naprawy karoserii, żeby naprawić odprysk lakieru na drzwiach. Cóż, wykonał doskonałą robotę z dokładnym dopasowaniem koloru 'Performance Blue Indianapolis', kod koloru 3CVC --Ciekawe.
Widziałem ten kod również teraz i tak, masz rację, to to samo. Ale przynajmniej dostajemy teraz odpowiedni lakier lol

Z ciekawości, czy była to inteligentna naprawa, którą zrobili, czy tylko poprawka? Dotknąłem swojego, ale chociaż wygląda o wiele lepiej, to wciąż nie tak, jak bym chciał.

#13 ·
Cześć kolego, właśnie zamówiłem zestaw od Chipex do tej naprawy koloru, tylko mam nadzieję, że to właściwy kolor? Chyba powinienem był pójść do Halfords po przejrzeniu wszystkich komentarzy na temat Chipex, wyszło jako Performance Blue, Cyclone, Indianapolis też nie było tanie 37 funtów, lepiej żeby dobrze zrobiło za tę cenę :facepalm: . Musiałem się do tego uciec, ponieważ nie mogę się z niczym ruszyć z moim lokalnym salonem po zwróceniu uwagi na uszkodzenia, które zauważyłem tydzień po odebraniu samochodu, dwa irytujące odpryski na drzwiach kierowcy i jeden lub dwa na tylnym zderzaku.
Mam nadzieję, że farba z Chipex dobrze pasuje. Wydaje się, że dopasowywanie koloru lakieru samochodowego to mroczna sztuka, a warsztat, do którego poszedłem, nie sprzedaje pojemników z farbą do użytku domowego. Znalazłem jednak Refinish Systems Limited online, które oferują zestawy do naprawy odprysków w bardzo dobrych cenach. Mogliby dopasować kolor za pomocą amerykańskiego kodu FM.